. Satanath Records

Reviews: 018GD

< Обратно к релизу / Back to page

The heavy Hungarian band Nadir’s roots extend back into the mid-90s. Inspired by such groups as Bolt Thrower, Entombed, and Crowbar, they’ve released five albums since 2005, along with a handful of shorter releases. And now their sixth full-length, The Sixth Extinction, is set for release on December 4 by GrimmDistribution (Belarus) and NGC Prod (Hungary). Two singles from the album have previously premiered, and now we bring a third one, in the form of a lyric video: “Fragmented“.

 

Nadir’s last album, 2015’s Ventum Iam Ad Finem Est, was a concept album, and the new one is as well, and could be considered a continuation of the themes developed in the last one, which itself concluded with a song called “The Sixth Extinction”. The new one addresses “the present massive, human induced wave of extinction of species on Earth”, citing “environmental destruction, pollution, diseases, invasive species and overhunting as its main causes”.

 

The lyrics of “Fragmented” (which have the rhyme of poetry) leave no doubt where Nadir stands on these issues, and the music reflects the strong emotions of the lyrics. It mixes a kind of doom-striken hopelessness and a wailing grief with raw fury. The music lumbers and stomps, moans and cries, and then grows becomes more aggressive and fiery, the pace accelerating in bursts, the riffs and the drumwork growing more punishing, while an eerie, otherworldly melody continues to thread its way through the music like a mournful wraith.

 

The subject matter of the song provokes sorrow for what we have done to the earth, but also rage… and that ferocious feeling comes through in the vicious howls and deep roars of the vocals.

 

The album consist of nine tracks, including the “Ice Age in the Immediate Future” trilogy, inspired by the play of Hungarian author Imre Madách (1823-64), The Tragedy of Man. The artwork was created by Fragile Hope Art & Design.

 

http://www.nocleansinging.com/2017/11/16/an-ncs-video-premiere-nadir-fragmented/

Majdnem pontosan két évvel ezelőtt jelent meg a Ventum Iam Ad Finem Est című hatodik nagylemez. Nyolc olyan tétellel, amik egyenként tettek le a kisszékre, hogy combomba szúrt könyökömmel kelljen kitámasszam aláhulló államat. Súlytól hajlott gerincem végéről lelógó fejem alatt gondosan. Az első perctől az utolsó dalig, melynek címe ugye The Sixth Extinction. Ahhoz pedig nem kell Kántor kutya remek szimatjával rendelkezni, hogy ma már tudjam, ez egy kikacsintás volt a banda részéről, hogy a történet honnan folytatódik. Hiszen a most megjelent album címe, mint az említett utolsó szám címe is, pontosan ugyanaz. Ahogy maga a háttértörténet sem változott. A dolgok ma is ugyanabba az irányba haladnak. A Nadir zenekar pedig csak újabb bizonyítékot ad, hogy megtalálta azt a végtelenül komor, de mégis fenséges zenei nyelvet, amiben tonnányi tehetetlenséggel mozog együtt a külső és a belső valóság.

 

 

A két évvel ezelőtti lemezhez fűzött írásomban - ahogy visszaolvasom - mintha furcsának tartottam volna azt, hogy ez a zenekar több, mint húsz év után írta meg a legjobb lemezét. Itt ülve most viszont az a furcsa, hogy nem azt írtam le akkor, ez egy jól valószínűsíthető természetes következmény. Két évtizednyi egymásra hangoltság. Az előttük járó kedvencek felé való mély elköteleződés. Aki kicsit közelebbről követi a Nadir történetét az tudja, hogy ezt az utat nem szegélyezik béna rajongói elvárások és a metálban is gyakran megcsillanó egoista figyeleméhség. Csak alázat és érzékenység. Meghúzódva a zene keménysége mögött, de ott vastagon. Úgy hiszem, aki nyitott arra amit hallgat, annak minden korábbi anyagnál átjött ez valahogy. Mindezek pedig hozták magukkal azt a fejlődést, ami elsősorban nem a zenében történt meg, de a zene milyensége tudja megmutatni azt. Hiszen itt van újabb kilenc nagyon komolyan megkomponált tétel, amelyek a tehetetlenséggel szemben ismét durva erőket mozdítanak és igazolják, hogy a Ventum Iam Ad Finem Est nem csak belenyúlás volt, hanem a folyamat része. Hogy honnan hova jutott el és mi ma a Nadir zenekar.

 

Egy mesteralbum után mindig nehéz dolga van egy zenekarnak, hiszen ott már adott egy kontúr, amely leginkább a belső elvárások miatt sem halványulhat el. Az elsőként publikus The Human Predator című dal viszont hozta a jó hírt az év elején, hogy a folytatás közel és a korábban kidolgozott ötletek mögött újabb ötletek sorakoztak bevetésre várva. A belépő tétel, amely az albumot nyitja hagyott egy sejtelmes percet megérkezni, mielőtt az ismerősnek ható nehéz gitárok az első málhát beleakasztották a nyakamba. S bár úgy tudom, hogy kizárólag az ének lett ugyanott rögzítve, ahol a korábbi anyagnál, míg az album egyéb részletei részben máshol kerültek felvételre, a hangzás nagyjából a korábbi alkotáséval azonos. Maga a szám pedig klasszikus Nadir középtempó, a már ismert zenei hatások fényében. Ahol a refrén egyből kapaszkodik. A gitárok pedig a végéhez közeledve játszanak egyre mélyebbre. A magasabb hangnemeknél nekem keleties az íz. A záródallam melankóliába fulladó, színtiszta metál szerelem. Még akkor is, ha ez talán az album legkönnyebben vehető tétele.

 

Hogy a The Debris Archipelago a spirálon lefelé, még inkább megcsavarjon belülről. Nem váratva meg az érzéssel, hiszen a nóta első akkordja is már abba az irányba hangol, ahol a komor Crowbar erő szoroz rá a Bolt Thrower mítoszra. A dobok dinamikája és az ének belépője után a közepénél ez a három perc ugyan kitör a merengő szenvedés fátyla alól, de a nyersebb tétel dacára a refrén mégis fájdalmas marad. A hideg tömeggel bíró kopár köveket pedig a Fragmented is görgeti tovább. A számokat többségében megíró Czetvitz Norbi és mellette Köves Hugó gitárjaiból úgy folyt át rajtam nagyjából három stílus legjava, hogy az semmilyen ellenállásba nem ütközött. Epikus bevezetés a gitárokon, a tárgyalásban megint csak együtt érkezik a tempó és az ének kegyetlensége, a befejezéshez közel csak csukva a szemem és rázom a fejem.

 

Az Along Came Disruption szintén az előző lemez által kijelölt ösvényen halad, bár Fekete Szabolcs dobjainak köszönhetően egy erőteljesebb death metál dinamika viszi előre ezt a számot. Ezt mutatta be a Nadir másodiknak az albumról és a két legnyersebb szerzemény egyike is ez lett.. Az utána következő Mountains Mourn ugyanis számomra abszolút vízválasztó tétel. A kétéves nyolc és az első három friss darab után azt hiszem hasonló dalszerkezettel bíró, morózus death / doom dolgokat vártam a folytatásban is. Ahogy persze valahol azt is kaptam, csak komplexebb, fifikás és így mindenképpen meglepő csomagolásban. Szétcsapott dobcucc után a lendület elképesztően viharos marad. Gál Ferenc keze alatt szakad a basszus, szakad minden lefelé, miközben a gitárokon tüneményesen sötét technika rezonál és fordul ismét a kemény aknataposó témák felé. Nehéz lenne megmondani, melyik számban nyújtja Tauszik Viktor a legsúlyosabb teljesítményt az ének terén, de sanszos, hogy lehetne ez az egyik. A műfaj nyilván nem kíván trubadúrt, de horzsolásokkal harapó hanghordozás érett és érzelmektől dús. Benne van, ami benne kell legyen.

 

Mégis az Ice Age In The Immediate Future hármas Arctic címmel ellátott első fejezete lett a legérzékenyebb szám, ami engem illet. Ebben az ének nélkül hagyott három percben valahogy meghúzódik egy olyan finomra hangoltság - elsősorban a gitároknak köszönhetően - ami tök más más árnyékot vett, így sziget is a lemezen. De ezután még a To Leave It All Behind is hoz egy olyan témát a váltás után, amihez úgy éreztem, öltönyt kéne húznom, feketét, mert annyira komoly. Durván belépő, hideg death metál óriás ritkán hord ennyi érzést a lábam elé. Amit az egymásba fűzött dalok A Matter Of Survival című utolsó részével harmóniában akár messzebb is rugdoshatnék, de mivel itt már nem először hallottam az albumot, tudtam, hogy a zárótétel úgy is az arcomba fújja még egyszer mindezt. A fekete öltöny még rajtam van. A világot gyászoló francia monológ egy Volney nevű filozófustól származik. Mondanivalója pedig lényegében azt taglalja, hogy mi kellett ahhoz, hogy az öngyilkosságnak végül a fejlődés nevet adtuk. A sírba a sorok mögött maga a gitár dobja lezárásul az utolsó virágot.

 

Ezen a vonalon nem biztos, hogy minden alkotás szövegcentrikus, de az első néhány hallgatással párhuzamosan a Nadir új lemezénél mindenképpen érdemes elolvasni a dalok szövegét. A Grimm Distribution és az NGC Production kiadók közös gondozásában megjelent lemez idevonatkozó mellékletét a kezedben tartva ezt könnyen megteheted. Segíteni fognak átérezni azokat a gyilkos mélységeket, amik felett már csak kapaszkodva lóghat a mai ember, hogy egyáltalán túlélje önmagát. A The Sixth Extinction lemez minden mozzanatában ennek a folyamatnak az érzelmi vetületei hallhatók. Ha pedig hasonlítanom kellene ezt az anyagot az előzőhöz, az érdekes zenei fordulatok dacára is azt írnám, mindenképpen érzékenyebb és a mögöttes érzések terén még borultabb massza ez az új album. A zene tökéletes és szomorú harmóniában rezonál a belső tartalmakra. Mindezek mellett azonban egy üdvösebb harmónia is jelen van végig. Aki olvasott már el Nadir interjút, közelebbről vagy távolabbról ismeri ezeket a fiúkat az ugyanis tudja, hogy amit hall, azt miért ebben a minőségben hallja. Az együtt töltött hosszú évek, együtt gondolkodás, együttérzés is mind olyan megsejthető harmóniák, amik valószínűleg ott figyelnek a mára professzionálissá vált alkotásvágy mögött. Aminek csak köszönni lehet. Vagy megköszönni lehet. Mostanában ritkán kívánok nagyobb figyelmet egy underground bandának, mert egy bizonyos szint felett szinte mindig elveszik valami, de ezúttal remélem a Nadir zenekarnak, hogy ezeket a számokat akár külföldön is megtudják majd mutatni olyan koncerteken, ahova a műfaj azon elkötelezettjei lesznek meginvitálva, akik ugyanolyan viszonyban vannak a zenével, mint maguk a Nadir tagjai. Valahol egy másik szinten. Ahol ez az egész végül is szinte minden...

 

 

http://rockstation.blog.hu/2018/01/03/nadir_the_sixth_extinction_grimm_ngc

 

 

A veterán Nadir a hetedik albumánál tart, de ha beleszámoljuk a Dark Clouds időket is, akkor a The Sixth Extinction már a kilencedik nagylemez Tauszik Viktorék műhelyéből. Az élőben és lemezen is egyaránt magas minőséget képviselő doom/death metal zenekar ezúttal is vasgyúró riffekkel, tapintható hangulattal, kiváló szövegekkel és komoly koncepcióval állt elő. A The Sixth Extinction lemezcím nem véletlen, hiszen ott folytatja a csapat, ahol két évvel ezelőtt abbahagyta a nagyszerű Ventum Iam ad Finem Est című albummal.

 

 

 

Az NGC Prod kiadónál világra jött anyag központi témája a horribilis méreteket öltő emberi pusztítás körül forog, felvázolva az ember önző magatartását, a természet élővilága ellen elkövetett súlyos bűneit, ami egyenesen saját maga kiirtásához vezet. A súlyos téma nem kevésbé súlyos zenei alapokon nyugszik, érdes, karcos, vaskos sludge/doom/death riffek hömpölyögnek az ideális terjedelmű, bő félórás korongon.

 

A zenekar igazi erénye, amelyet az új anyag is maximálisan alátámaszt, a dalokká érlelt kompozíciókban rejlik. Hangjegyekből és panelekből eszkábált merev testeket sokan össze tudnak rakni, lelket fújni beléjük azonban már kevesebben képesek. A Nadir dalaiban egyértelműen hallani a teremtő erőt, amely életet lehel a szerzeményekbe. Két-három hallgatás után nemcsak fogós, de már-már fülbemászó témákkal, harmóniákkal találkozni. A vassodronyszerű kapaszkodók olyannyira megragadnak az ember elméjében, hogy a dalok kijelölt pályája szinte kirajzolódik az ember szeme előtt. Tauszik Viktor sajátos orgánuma sem puszta acsarkodás − vokáltémái tapadnak a zenére, mint vonat a sínekre. Az extrém vokálban rejlő lehetőségeket a zenekarok zöme nem aknázza ki rendesen. Sokak esetében azt érzékelni, hogy az extrémitáson kívül az énekes semmit nem képes hozzátenni a dalokhoz, máskor pedig a dallamokkal való kísérletezés erőtlenné teszi a végeredményt. Ezzel szemben a Nadir kidolgozott vokáltémái szervesen illeszkednek a szerzeményekhez, és úgy maradnak erőteljesek, hogy közben dúdolhatóak, megjegyezhetőek.

 

 

 

Már a The Human Predator vérbő riffei, hangulatos témái, és a ritmusszekció (Fekete Szabolcs és Gál Ferenc) lánctalpai magasra teszik a lécet. A lassú középtempóban araszoló súlyos nóta erejét még inkább kiemeli annak fogóssága. Ugyanezt tudnám elmondani a The Debris Archipelago című szerzeményről is, amelynek refrénje szinte azonnal magával ragad. A dal közepébe rejtett iszonyatosan gyilkos death metal riff az embert garantáltan fogcsikorgatásra és bólogatásra készteti. Aztán ott a Bolt Thrower-ízű zseniális Fragmented, amelyik az egyik kedvencem a lemezről. Vészjósló doomos főtémája telitalálat! A lassú, málhás kőtömbriffek közé bekúszó dallamokra csak igazi mesterek képesek. Czetvitz Norbert és Köves Hugó tudják, mi kell ahhoz, hogy kimagaslót alkossanak; meggyőződésem, hogy erre ösztönösen ráéreznek. Meg sem tudom állni, hogy ne emeljek ki valamit minden dalból, hiszen az ezt követő nóta refrénje és szólója ugyanúgy kidomborodik, mint a gyors tempóban induló Mountain Mourn című darab. Az utóbbi talán a legkönnyebben megjegyezhető szerzemény az összes közül. A dal vége felé hallható szóló, és az arra érkező masszív úthengerriffek mellett nem lehet elmenni közömbösen.

 

 

 

Érdemes megfigyelni, mennyire tömörek és lényegretörőek a dalok. Az izomzat, az összekötő inak és az életet adó vér mellett itt semmilyen feleslegnek nincs helye. Amit itt hallani, az maga a Nadir esszencia. Még a meglepetésnek számító, háromtételes Ice Age in the Immediate Future sem terjengős. Épp ellenkezőleg, röviden és mellébeszélés nélkül fokozza az anyag drámaiságát a hangulatos, instrumentális bevezetővel, remek riffekkel/szólókkal és az emlékezetbe bevésődő dallamokkal. A közelgő pusztulás dalról dalra fenyegetőbb, mígnem egyszer csak elérkezünk a Les Ruines gyászos, végzetes soraihoz. Constantin François de Chassebœuf, francia filozófustól idéz a zenekar a poszt-apokaliptikus hangulatú levezetőben. A baljós érzetű narrációról még a Scott Kelly vezette Corrections House is eszembe jutott, főleg a Last City Zero albuma. A The Sixth Extinction itt ér véget, és győz meg arról, hogy újra meg újra elővegye az ember.

 

A hangzást külön meg kell dicsérnem, mert egy ilyen lemeznek iszonyat súlyosan kell szólnia, ugyanakkor elevennek, veszélyt sejtetőnek és lélekbe marónak kell lennie. A The Sixth Extinction mindezeknek maradéktalanul megfelel.

 

 

 

A Nadir új anyaga velősen és mélyrehatóan fogalmazza meg a sludge ízű doom/death metal érdemi részét. Ez a dalközpontú, fogósságra törekvő, mégis súlyos és hangulatos korong példamutató kell, hogy legyen a műfaj megközelítése szempontjából. A lemez biztosan rajta lesz az év végi 20-as listámon.

 

http://www.femforgacs.hu/kritika/4028/Nadir_The_Sixth_Extinction_2017

 

 

A budapesti death/doom ötösfogat, a Nadir hatodik albuma érkezett meg december 4-én a hazai NGC Prod és a fehérorosz GrimmDistribution közös kiadásában "The Sixth Extinction" címmel: ha ismerős a korong elnevezése, ne csodálkozzunk, mert a 2015-ös "Ventum Iam Ad Finem Est" (lemezkritika ITT) utolsó tételének is ez volt a címe. Valódi konceptanyagról van tehát szó: az ember környezetpusztító tevékenységének következtében beálló hatodik nagy fajkihalási hullám áll az egész középpontjában.

 

 

Ahogy először pörgettem végig a lemezt, meglepődve tapasztaltam, hogy a rendkívül komoly, sőt, komor mondanivalóhoz képest a Nadir olyan fogós témákat írt az aktuális szerzeményeibe, melyek azonnal megragadtak a fejemben. Ismerve a death és a doom metal jellemzőit, ez nagy fegyvertény, mert az itt alkotó bandák általában nem dalokat, hanem inkább albumokat írnak és a hegyomlásnak is beillő negyven-ötvenperces produkcióik szokták letaglózni az embert, nem pedig a különálló nóták.

 

Így volt ez a banda 2015-ös lemezével is, mely magazinunk az évi magyar toplistáján is előkelő helyen szerepelt (ITT), de a "The Sixth Extinction" esetében más a leányzó fekvése. Dinamikusabbak, pörgősebbek és sokkal dallamosabbak, azaz - legalábbis számomra - sokkal befogadhatóbbak lettek a számok: úgy tűnik, hogy a két fő dalszerző, Fekete Szabolcs dobos és Czetvitz Norbert gitáros most kifejezetten dalközpontú megközelítéssel élt.

 

Ami az előző albumon még csak fenyegető, közelítő, felsejlő lehetőség volt, itt az már kikerülhetetlen realitás: a zenekarnak nincsenek kétségei arról, hogy az emberi faj elbukott, az általa okozott természeti katasztrófa helyrehozhatatlan és megállíthatatlan. Ennek bizonyítására egyrészt példákat mutat a környezetszennyezésre és az általa indukált fajkihalásra, másrészt irodalmi, eszmetörténeti forrásokat is felhoz ennek az elbukásnak az alátámasztására, harmadrészt általánosan gondolkodik el az emberi természeten.

 

A Csendes-óceánban található hatalmas, egybefüggő szemétszigettől kezdve (The Debris Archipelago) az ember bevonulásával együtt érkező invazív, nem őshonos fajok pusztításán át (Mountains Mourn, Along Came Disruption) bemutatásra kerül a teljes modern, huszadik-huszonegyedik századi környezetszennyezés. Madách Az ember tragédiája, illetve Constantin François de Chassebœuf (Volney), francia felvilágosodás korabeli filozófus és eszmetörténész A romok: elmélkedés a birodalmak átalakulásáról és a természet törvényei című műve két dal esetében is szolgált ihletforrásul.

 

Madách művének tizennegyedik színe, az eszkimó-világ már a bukás és a bekövetkező természeti kataklizmák utáni emberiség életben maradásért folytatott állatias küzdelmeit mutatja be (a háromtételes Ice Age In The Immediate Future), míg a záró dal, a Les Ruines csak a romok felett elmélkedő szellemlény kérdését firtatja, hogy mi és miért is történt, miért így történt mindez.

 

A legérdekesebbek számomra azok a nóták, melyekben az emberi alaptermészet, illetve az amiatt és általa determinált emberi cselekvések kerülnek elemzésre. Ilyen szerzemény például a nyitó The Human Predator, illetve a Fragmented is: a zenekarnak mintha nem lennének már illúziói azzal kapcsolatban, hogy az emberi természet alapjellemzői bármilyen úton-módon (politika, ideológia, vallás, stb.) megváltoztathatóak lennének. Ebben természetesen igaza is van: az ember ötvenezer évvel ezelőtt is pontosan ugyanilyen vágyakkal, félelmekkel bírt, mint most, csak éppen technikai-ipari-tudományos eszközei változtak meg mára.

 

Az érdekes az, hogy a Nadir így társadalmi-filozófiai kérdésekben kifejezetten konzervatív, azaz a felvilágosodás által elindított társadalmi-politikai progresszióval ellentétes alapállást vesz fel, hiszen a szabadság, egyenlőség, testvériség eszmehármasában a világot és az embert erőnek erejével, egy vélt (ám sosem működő) szent cél érdekében megváltoztatni akaró ideológia lehetetlenségéről és teljes kudarcáról számol be.

 

A lemez jórészt végig málházósan vagy legfeljebb középtempóban őröl: az egyetlen kivétel a záró, már említett Les Ruines, mely egy drámai, instrumentális összegzés és visszatekintés a végítélet utáni világra. Francia nyelvű, Volney művéből származó idézetek hangzanak fel a háttérből, mintha csak egy romos egyetemi épület előadótermének egyik bekapcsolva maradt hangszórója mormolná végeérhetetlenül és immár teljesen feleslegesen céltalan dörgedelmeit az utókorra.

 

Erősebbnek érzem a "The Sixth Extinction" dalait, mint a 2015-ös albuméit: a Fragmented zseniális nyitóriffje és érdekesen ritmizáló vokálja, az Along Came Disruption tempósabb zúzása, vagy a The Debris Archipelago szinte már-már dallamos refrénje mind azonnal tapad vagy ragad. Az előző korong esetében sokadszorra sikerült csak szétszálaznom a szerzeményeket: itt ez szinte elsőre sikerült.

 

Elődjéhez hasonlóan a friss korong is igen rövid, mindösszesen harminchárom perc. Korábbi recenziómmal egyezően ismét csak magamat tudom ismételni: még két-három nóta nagyon idefért volna. Tudom és értem, hogy a rendkívül sűrű mondanivaló és zenei tartalom miatt a zenekar inkább egy gyorsan végigpörgő, rövidebb, kompaktabb anyaggal akart előrukkolni, de valahogy az embernek mégis hiányérzete marad a végére.

 

A Nadir azon ritka magyar zenekarok közé tartozik, melyek majd' negyedszázaddal megalakulásuk után is egyre jobb lemezekkel állnak elő. A részben melodikusabb megközelítést pedig csak üdvözölni tudom: az ultrasúlyosan pulzáló gitárriffek, no meg Tauszik Viktor kompromisszummentes énekesi teljesítménye mellett jól esik némi zenei kapaszkodó. A "The Sixth Extinction" a magyar metal underground egyik ez évi csúcsteljesítménye: függetlenül attól, hogy egyetértünk-e a csapat mondanivalójával (én bevallom, korántsem: teljesen idegen tőlem a mizantróp vagy embergyűlölő hozzáállás), ennél erősebb magyar doom és/vagy death metal anyaggal nem fogunk találkozni 2017-ben.

 

http://rozsdagyar.blog.hu/2017/12/05/nadir_the_sixth_extinction

 

 

Alig hiszem el, hogy ekkora lemaradásban vagyunk egyik kedvenc hazai bandám esetében, hiszen utoljára a 2014-es Khil-split kapcsán írtunk hanganyagukról, pedig azóta volt egy remekbe szabott korong is, meg legalább háromszor láttam őket élőben. A feldolgozásokat rejtő Underground Heroes-t is számolva, immár hetedik nagylemezüknél járnak, és bár nem lehet őket azzal vádolni, hogy hullámzó teljesítményt nyújtanának, de ez a kiadvány olyan professzionális munka, ami itthon párját ritkítja...

 

 

 

 

 

Vélt vagy valós okokból kifolyólag sokan szokták a hazai színteret szidni, leginkább azt felhozva, hogy kevés nemzetközi szintű zenekarral büszkélkedhetünk. Nem értek egyet a károgókkal, igenis vannak nagyon jó csapataink, akik simán megállják nemzetközi összehasonlításban is a helyüket, kérdés, hogy tudjuk-e őket helyükön kezelni, vagy körtét a narancshoz próbálunk viszonyítani, és megint más lapra tartozik, hogy a lehetőségekből mit tudnak kihozni az aspiránsok. Mert sokan szeretik magukat "túlárazni", utána meg nyafogni, hogy nem kapják meg az őket megillető - általuk várt - elismerést...

 

Nadirék viszont nagyon is két lábbal állnak a földön, pályafutásukat még a Dark Clouds időszaktól kezdve van szerencsém figyelemmel követni. Nem akarok litániát írni, hiszen az egyik legszorgalmasabban dolgozó hazai csapatról van szó, akik "mindent a rajongókért" hozzáállással dolgoznak, koncerten ingyen osztogatott CD-k, ingyen letölthető anyagok (néhai szervezőként pedig azt is elárulom, hogy a megbeszéltekhez tartva magukat tényleg annyiért jöttek el, amiben előzetesen megállapodtunk, mindenféle rocksztáros allűrtől mentesen)... és még csak nem is kevés kiadványuk van.

 

Meglepetések kizárva, szinte semmi eltérés sincs a korábbiakban megszokottakhoz képest, annyira, hogy a lemez címe a Ventum iam ad finem est utolsó dalának címe volt, így tehát egyfajta logikai kapocs is van a két anyag között. A központi mondanivaló ezúttal nem más, mint az ember mindent felforgató tevékenységének köszönhető környezeti pusztítás, a fajok kihalása, ami előbb-utóbb magát az emberiséget is a kihalás szélére taszítja. Vidám téma, sokan nem is szeretnek szembesülni ilyesmivel, mert sokkal kellemesebb folyton belemélyedni az okostelefonok nyújtotta virtuális világba. Lelkük rajta, én kiválóan elleszek most egy darabig ezzel a koronggal, amely máris a kedvencem a Those Who Bought the Rain után, pedig tényleg nem lehet negatív kritikával illetni a többit sem.

 

Borzasztóan tömény és vaskos az anyag, megszólalásra és zeneileg is, a Bolt Thrower és a Crowbar hatása újfent tetten érhető (minő meglepetés, bár a súlyos, régi sulis metalcore-szerű témákból - a'la Merauder, Earth Crisis - mintha kevesebb lenne ezúttal), azonban a súly mellett kellemes harmóniák is akadnak szép számmal, és karakteres jelleggel bírnak a szerzemények, ideértve Viktor jellegzetes gurgulázását is. Komolyan, alig néhány hallgatást követően memorizálhatók a dalok, talán soha nem volt még ennyire egységesen muzikális a végeredmény, pedig a Czetvitcz - Köves duó korábban sem volt vádolható azzal, hogy félvállról vették volna a dolgukat.

 

Mindjárt a nyitó The Human Predator-ban feszesen elővezetett riffek terítik kétvállra a hallgatót, noha a Fragmented, vagy a Mountains Mourn még súlyosabbnak tűnnek. Előbbi ódon doomos málházása különösen meggyőző, ha eddig nem lett volna nyilvánvaló, hogy a Fekete Szabolcs - Gál Ferenc alkotta ritmusszekció precíz játéka milyen erős alapot szolgáltat mindehhez. A három részre bontott Ice Age in the Immediate Future érdekes az instrumentális bevezetőjével, aztán persze bedurvul, majd elcsitul, hogy végül a gyászos hangvételű Les Ruines igazán lélekbe markoló ürességgel bocsássa útjára a hallgatót. Ez így 33 perc, kerek egész, üresjáratok nélkül.

 

Elég későn ébredve rendeltem meg, így csak az óév legutolsó munkanapján jutott el hozzám a korong, azóta hallgatom, de ettől függetlenül egyértelműen a 2017-es év legjobb hazai lemeze számomra. Aki nem csak kattintás-számmal szereti támogatni kedvenceit, nyugodtan ruházzon be egy eredeti példányra, mivel a kihajtogatható booklettel ellátott korong kiállításában is impozáns. Valahogy így kell ezt csinálni, amikor a rajongó valóban értéket kap a pénzéért.

 

http://passzio.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=39186

 

 

Минский дистрибьютор Grimm Distribution продолжает радовать нас годнотой, по наводке Satanath Records. Хоть и с некоторой задержкой, но дошли руки до венгерского проекта с противоречивыми стилистическими пристрастиями. Прослушивание «The Sixth Extinction» подобно походу по магазину сладостей с толстым кошельком в кармане. Столько всего вкусного — и леденцы тебе, и пастила, и зефир с мармеладом. Хочется от всего ухватить свой кусок — и это успешно получается. Формально он сосредоточен вокруг death-doom’а, но в отдельные моменты явно увиливает в сладж, doom-core (и такое тоже есть, да), где-то слышны элементы постухи.

 

Концептуально альбом продолжает идеи предшественника «Ventum Iam Ad Finem Est», а именно: вызванное человеческими действиями вымирание видов, загрязнение окружающей среды и всё в этом духе. Трилогия  “Ice Age in the Immediate Future” вдохновлена пьесой “The Tragedy of Man” венгерского автора Imre Madách (1823-64) .

 

Релиз беспощадно сковывает льдом стонущую в агонии землю, ни сожалений, ни шанса на спасение, только отчуждение и неизбежное вымирание… Атмосферная обложка от этой конторы удачно передает настроение музыки и текстов.

 

«The Sixth Extinction» приятен для слуха уже с первой композиции. На «The Human Predator» отдельно цепляет соло, в чем-то отсылающее к Septicflesh‘овскому почерку. Насчет почерка — в дальнейшем практически каждая композиция не будет похожа на любую другую из альбома. Сохраняя целостную монолитную структуру, Nadir умудряются разложить «конфеты» на полку для конфет, а «пастилу» на полку для пастилы, таким образом, ничего не превращая в кашу.

 

Специфичным на релизе является вокал, полный страдания и… примочек и пост-обработки, судя по всему. Во многом такой вокал был бы характерен для чистой сладжухи или индастриала даже. Периодически с электронного он сменяется говором и, конечно, классическим гроулом. Вкупе с добротным жирным саундом слушается внушительно.

 

Особняком стоит инструментальная композиция «Ice Age in the Immediate Future: I. Arctic», формально разделяя работу на 2 части: размеренную и помпезно-эпичную. Уже на ледяной трилогии в полной мере достигается апофеоз концептуальной и музыкальной мысли.

 

Каждая композиция довольно коротка, лишь заключительный трек превышает отметку в 5 минут. «Les Ruines» напрочь сшибает с ног своим заdoomчивым настроем на безысходность, отправляя слушателя на руины цивилизации.

 

Viktor Tauszik ответственен за постапокалиптическую лирику, а за музыкальную составляющую — Norbert Czetvitz и Szabolcs Fekete. Некоторые участники неизвестны по работе в Ghostchant, Enter The Void, Step On It и Our Existence Is Punishment.

 

На бэндкампе коллектив рекомендуется слушать тем, кому по душе Bolt Thrower, Crowbar, Merauder и Gorefest. В принципе, таки и есть, к списку можно прибавить немецкий Disbelief и американский Grief.

 

http://homo-faber.net/nadir-the-sixth-extinction-2017/

 

 

The Sixth Extinction album released thru Grimm Distribution and NGC Prod.

Here we have nine songs that will transport you to another dimension. An assortment of heavy and melodic passages with dissonant tones that will delight your ears. With crushing riffs living up to the doom element they describe. Its bound to give you a boost.

Very well produced. The melodic parts combined with dual vocals are a good blend. You can hear it in songs like "Along Came Disruption" and "Fragmented". The band has crafted a very defined process to their method of writing with this album. And overall it is well executed.

 

In conclusion, building on a long span of music since 1993, this new record delivers powerful songs that are both supremely heavy and melodic at the same time.

 

https://artemortificareviews.blogspot.ru/2018/01/nadir-sixth-extinction.html

 

 

Nadir  are  a  band  from  Hungary  that  plays  a  mixture  of  doomcore  and  death  metal  and  this  is  a  review  of  their  2017  album "The  Sixth  Sense"  which  was  released  as  a  joint  effort  between  Grimm  Distribution  and  NGC Productions.

 

  An  atmospheric  soundscape  starts  off  the  album  along  with  some  synths  before  going  into  more  of  a  heavier  and  melodic  doom  metal  direction  along  with  some  death  metal  growls  a  few  seconds  later  while  the  music  also  mixes  in  elements  of  hardcore  as  well  as  the  solos  and  leads  also  bringing  in  a  great  amount  of  melody.

 

  A  great  amount  of  90's  influences  can  be  heard  in  the  bands  musical  style  while  also  sounding  very  modern  at  the  same  time  along  with  some  songs  also  bringing  in  a  small  amount  of  spoken  word  parts  as  well  as  the  solos  and  leads  also  being  done  in  a  very  melodic  fashion,  when  the  music  finally  speeds  up  a  small  amount  of  blast  beats  can  be  heard  and  they  also  bring  in  an  instrumental  track  which  also  introduces  acoustic  guitars  onto  the  recording  and  all  of  the  musical  instruments  have  a  very  powerful  sound  to  them.

 

 Nadir  plays  a  musical  style  that  takes  doom,  death  metal  and  hardcore  and  mixes  them  together  to  create  a  sound  of  their  own,  the  production  sounds  very  professional  while  the  lyrics  cover  social  problems  and  the  relation  of  mankind  and  nature.

 

  In  my  opinion  Nadir  are  a  very  great  sounding  mixture  of  doomcore  and  death  metal  and  if  you  are  a  fan  of  those  musical  genres,  you  should  check  out  this  band.

 

http://hatredmeanswar2.blogspot.ru/2018/01/nadirthe-sixth-sensegrimm.html

Despite being neatly compartmentalised as “death metal”, Nadir’s classic wealth of turbulent, restlessly churning bass grooves and caustic gargling is but one dimension of this intensely sinister Hungarian act. Together with nightmarish, gargantuan slabs of guitar that instantly recall the doom-laden majesty of My Dying Bride, new album ‘The Sixth Extinction’ sees these inky energies permeate breakneck episodes of scabrous shredding to richly intoxicating effect.

 

 

 

Interlacing towering, luxuriantly melodic fretwork alongside dry-lung screams and ragged hooks that audibly bristle with aggression, ‘Along Came Disruption’ showcases superb counterbalancing of these varying musical dynamics. But it’s not until the coldly glacial atmospherics of ‘I, Arctic’ erupt in a richly melancholic swell of howling guitars that the darkly expansive scope of Nadir’s sound is revealed in all its epic, eerily affecting glory. With its raging undercurrent of chugging bass plunging still deeper into impenetrably dark territories as this instrumental number accelerates into the violent throes of ‘To Leave It All Behind’, theirs is a crushingly immense presence. Crowned with generous lashings of haunting guitar accents and screams that echo like restless spirits from the beyond, ‘The Sixth Extinction’ is a delectably dark and heavy slab.

 

https://www.darkmatterwebzine.com/single-post/2018/04/10/LABEL-SHOWCASE-SATANATH-RECORDS

 

A nadír szó csillagászatban használatos szakkifejezés, a zenit ellentétes megfelelője az éggömbön, amit úgyis értelmezhetünk, mint mélypontot egy adott időszakban vagy egy életúton.

 

Az egész még Dark Clouds néven kezdődött 1993-ban és tartott úgy 2005-ig, amikor némi átalakuláson ment keresztül a zenekar. A sötét fellegek közül előbukkant a Nadir, hogy doomba oltott súlyos death metaljukkal nyomott hagyjanak e Földön. Szóval a történet régi, a harcosok pedig ugyan azok, akiket anno megismerhettünk. Én úgy az Eco-Ethic óta szem elől tévesztettem őket, de igyekszem pótolni a lemaradásom, ugyanis az eltelt időszakban 3 nagylemezt is letettek az asztalra. Most a legfrissebb kiadványukat - a The Sixth Extinction-t - tartom a kezemben melyet TG barátomtól kaptam (az NGC Prod főnökétől) amit ezúton is még egyszer köszönök.

 

Az albumon 9 tétel foglal helyet, bő félórában, ami valójában csak 7, mivel, a hatos dal tematikusan szét van darabolva három szerkezeti részre. Töretlenül áramlik a lemez: tele jobbnál jobb témákkal, igazi doom-death-sludge monstrumot hoztak létre a srácok, melyben szerepet kapnak éppúgy az elgondolkodásra inspiráló „dallamok” mint a Crowbar-i modorral sújtó részek. (lásd: Fragmented) A muzikális teljesítményükre nem lehet panasz, ahogy a hangzásképre sem. A Kirk Windstein vezette csapat hatása erőteljesen megmutatkozik a Nadir munkájában, míg a Bolt Thrower-t dicsőítő death metal szintén alapelem a szónikus építkezésük során. Az acsarkodó Obituary ugrik be még néha ólmozásra, de ennél azért experimentálisabb az irány. A fúzió egybefügg, remekül összegyúrt muzsika képében ölt testet: Chevitz Norbert gitáros néha olyan fasza témákat tol, hogy csak elismerően tudok rá bólogatni. Mindenki tudja hová kell nyúlni, hogy hatásos legyen, melyet Tauszik Viktor hörgése tesz teljessé. A többiek: Fekete Szabolcs – dobos, Gál Ferenc – basszeros és Köves Hugó – gitáros brutálisan masszív alapot adnak az egészhez. Valahol azt érzem, hogy sokkal több van ebben a zenekarban, sokkal nagyobb elemi erő lakozik bennük, mint amennyit nekünk megmutatnak. Számos nagylemez, hosszan elnyúló az underground életút, mégis van még mit mondaniuk a srácoknak. Ez egy hatalmas pozitívum a Nadirban és ne felejtsük el, hogy 2018-at írunk.

 

Kedvenc részeim többnyire a gyors, arcpüfölő tuka-tukák váltogatása a marcona sludge témákkal, (Mountains Mourn) melyek élvezhető dinamikai ívet adnak, csak az a kár, viszonylag kevés helyen futottam bele ilyenbe. A történet mégis kerek, az utolsó szám (Les Ruines) atmoszférikus lebegésével zárja a lemezt. Az igazat megvallva, 33 perces játékidejével nem éppen a hosszú alkotások közé tartozik a The Sixth Extinction, főleg egy doom-death világban tevékenykedő brigádtól. Más hasonszőrű csapatnál ez kettő max. három track, de így legalább nem válik sosem unalmasan lapossá; mint egy 80 perces, statikus doom-death opus egyetlen szétfárasztó álompirulába préselve.

 

Aki teheti, támogassa a srácokat, mert megérdemlik, nemcsak a minőségi zene, hanem már csak a mondanivalójuk miatt is. A kékes árnyalatú, poszterszerűen széthajtogatható borítóban benne vannak a szövegek, érdemes elolvasni, nem a megszokott klisékben íródtak. Mindehhez igényes külső társul: rég láttam ilyen pompásan szitázott CD-t, aminek a belső felületére fénykép van nyomtatva.

 

A lemez a már említett hazai NGC Prod és az olasz Grimm Distribution égisze alatt jelent meg az orosz Satanath Records segítségével.

 

Várjuk a hetediket!

 

https://www.rockbook.hu/hirek/kimert-katartikus-lassusag-nadir-sixth-extinction-lemezkritika

 

 

 

Nadir are a sludge/death metal band from Hungary and this is their sixth album.

 

The Sixth Extinction features 33 minutes of sludgy death metal. Think of a cross between Crowbar and Bolt Thrower and you’ll not be too far off from where Nadir operate. There’s also a touch of Obituary, Coffins, Incantation, and High on Fire here and there.

 

The music is heavy and slow, (for the most part at least), using melody and crushing riffs to help tell the tale of the album’s central concept of environmental damage, overpopulation, and human-caused species extinction. Heavy and slow is a very fitting description of Nadir’s music, to be honest, and neatly encapsulates most of what you really need to know about the band.

 

Having said that, it should also be noted that the songs on this album are well-written and have quite a few memorable moments and enjoyable hooks in them. This is music that’s simple and effective, but not lacking in substance either.

 

I liked this very much. The album’s length means it’s easy to enjoy when you want a brief hit of doom-infected metallic heaviness, and substantial enough to be satisfying.

 

Highly recommended.

 

https://wonderboxmetal.com/2018/03/18/nadir-the-sixth-extinction-review/

 

 

Mađarski bend Nadir je nastao još devedesetih godina prošlog veka. Njihov šesti po redu album, objavljen 2017, nosi ime The Sixth Extinction. Sam bend svoju muziku žanrovski deklariše kao miks death metala i doomcorea. Devet pesama, spakovaih u tridesetak minuta, karakteriše gruba doomična atmosfera, zarazna death rifologija, prijatne sludge harmonije, ritmičnost i „žilavi, postapokaliptični naboj”. Osetni uticaji Bolt Throwera i Gorefesta, zajedno sa specifičanim vokalom, su samo bonus na ovom izdanju koje vredi preslušati.

 

https://ciklonizacija.blogspot.ru/2018/03/kombo42.html

 

 

 

 

The Sixth Extinction è il sesto album in studio dei Nadir tramite Satanath Records e in co-release con Grimm Distribution e NGC Prod il 4 Dicembre 2017. 

L’album dei Nadir è una collezione di nove tracce e il perfetto continuum del precedente Ventum iam ad finem es, portando il titolo della sesta e ultima traccia del suo predecessore. Entrambi vestono il ruolo di concept album. Questo power quintetto ungherese ha da sempre aggrovigliato le proprie testualità intorno a tematiche esistenziali quali le problematiche sociali relazionate all’essere umano e alla natura. Riprendono il discorso in The Sixth Extinction, che si dimena fra lyrical themes che disquisiscono dell’estinzione umana e delle specie viventi sulla terra, la distruzione ambientale e industriale, l’inquinamento, la malattia, il sovrappopolamento e la sopravvivenza.

Il disco include la trilogia “Ice Age in the Immediate Future”, ispirata dall’autore ottocentesco Imre Madách appartenente a “The Tragedy Of Man”, un’opera incentrata sul Paradiso Terreste di Adamo, Eva e Lucifero che si estende su un periodo storico attraverso diverse ere. Una selezione breve di brani in contorsione fra il doomcore più brutale, il riffing death metal  più incendiario e guitar riff affilatissimi. L’elemento –core è molto evidente in diluizione della frangia più estrema del metal adottata dai Nadir, con quel tanto di sludge a fondo degli arrangiamenti. Tutti i brani sono cadenzati da un mid a uno slow tempo, con brevi accelerazioni che cadono a picco nel doom con un tappeto ritmico in variazione tra  il sismico e il lento drammarico. Il fulcro del disco è il lavoro di corde. Emerge difatti un riffing complesso e intricato sul layering di chitarre in grado di cospargere la collezione di nove brani di brutalità e una dose di melodioso fascino. La maggior parte dei brani accoglie un catchy chorus memorizzabile che riveste le tracce di alta orecchiabilità come pure inserti melodici in grado di squarciare l’aggressività del disco. Abrasive e ruvidissime linee vocali sono cucite a vivo nel sound prescelto e completano il giro della morte dei Nadir.

 

http://www.sickandsound.it/nadir-the-sixth-extintion-la-corruzione-terreste-e-lestinzione-delle-specie-viventi-nel-nuovo-album-dei-nadir/

 

 

O Metal Archives tem por vezes coisas do diabo. Sendo um nome novo para nós, procurámos saber mais sobre os húngaros Nadir, que já têm uma carreira bem longa - esta sexta extinção é o seu sétimo álbum. Procurando o local de referência em termos de informação metálica, eis que nos é revelado que a banda toca um misto de death metal e deathcore. Nada mais longe da verdade, já que a sua sonoridade assenta num death/doom metal levemente melódico como mandam as regras da década de noventa. E o género é muito bem tratado, com melodias cativantes e temas que mesmo sem ser imediatamente interiorizados, definitivamente nos faz querer voltar para mais. Não só ficámos com um grande álbum nas mãos como ficamos com vontade de conferir o que a banda já fez.

 

http://radiowom.blogspot.pt/

 

 

Hungarian outfit DARK CLOUDS formed back in 1993. After two demos and two full length albums, they changed their name to NADIR in 2005. And "The Sixth Extinction" is already their seventh album. After doing some research and listening to their previous albums, one can conclude that their style hasn't changed much. They play a heavy combination of Death and Doom Metal with Core influences. Sometimes they cross over to the Sludge territory, evoking sounds similar to ACID BATH, CROWBAR and the likes. Their style of music is mainly slow to mid paced which makes the album a little hard to swallow. The song construction and general composition lack variety, with the exception of 2 or 3 songs. 'Mountains Mourn' being my favorite, actually. This song displays the attitude, the aggression and the catchiness that the rest of the album needs. Although their sound is as heavy as a ton of bricks, I could not find any elements that drew me to listen to it afterwards. After 3 spins, that song in particular was the only one that stood out. The production is thick and loud and the raw mix works perfectly with their style. Both Norbert Czetvitz and Hugó Köves' guitars pound their way through 9 songs, followed closely by Szabolcs Fekete drum work, which adds a lot to their sound. I took special attention to Ferenc Gál's bass lines and he comes through with very nice touches here and there. Viktor Tauszik's vocals are also good, but at one point they become one dimensional. And no, this is not a bad album at all. I truly believe that this is all a matter of personal taste and specially, a matter of my very little knowledge on this sub-genre. So, fans of the aforementioned bands should check out NADIR's "The Sixth Extinction" and also their back catalogue, since I do think they can find what I could not.

 

http://www.voicesfromthedarkside.de/Albums-EPs-Demos/N/NADIR--11487.html

 

 

Ho scelto di scrivere un articolo su "The Sixth Extinction" dei Nadir, dopo un primo ascolto superficiale. Doom misto a Death Metal: intrigante. Poi la realtà virtuale mi sorpassa. Cercando più informazioni in rete, trovo gli attributi Deathcore, Doomcore e Metalcore.

 

Nadir è un termine corrente nella scena ungherese, poiché il gruppo nasce già nel 1993 con il nome di Dark Clouds, usato fino al 2004. Il primo lavoro di lunga durata composto nella veste di Nadir esce nel 2005; con "The Sixth Extinction" ci troviamo in mano dodici anni dopo il settimo della serie. Il quintetto, escludendo minimi cambiamenti di squadra quasi d'obbligo, è rimasto stabile durante gli anni.

 

Possiamo dire altrettanto dello stile suonato? Se i Nadir prima giocavano con sonorità Hardcore, oggi tornano per così dire sui passi intrapresi nella loro prima vita da Dark Clouds. Questi suonavano note Death-Doom in stile Cathedral, con un accento Hardcore. La voce si è adattata a questo flashback e presenta ora timbri più Death, confacenti al genere. Dopo tanti anni di esperienza musicale, una formazione trova solitamente il suo equilibrio stilistico. I Nadir sembrano essere una di quelle proverbiali eccezioni a conferma della regola.

 

Alcune canzoni su "The Sixth Extinction" sono buoni esempi di (quasi) Funeral Doom, interrotti da corte accelerazioni, altre possono essere tranquillamente catalogate sotto l'etichetta Hardcore, mentre altre ancora contengono entrambi. Ciò mi lascia a volte un po' perplesso, perché mi sembra di ascoltare una sorta di Dr. Jekyll & Mr. Hyde sonoro. Insomma, "The Sixth Extinction" è un concept album in cui è arduo trovare il capo del filo di Arianna. Mi pongo dunque una domanda: in quale direzione vogliono dirigersi concretamente i Nadir? Dovremo attendere il prossimo disco per ottenere, forse, una risposta.

 

Postilla: la Satanath Records presenta un prodotto molto curato. Il libretto si può spiegare fino a trovarsi fra le mani la copertina in formato poster. Il dischetto in ottica vinile è un cosiddetto «pit-art CD», con il lato inferiore decorato a laser.

 

http://www.aristocraziawebzine.com/recensioni/9076-nadir-the-sixth-extinction

 

 

Nonostante si tratti di una band attiva da oltre un decennio, e addirittura dal secolo scorso se consideriamo la sua precedente incarnazione denominata Dark Souls, gli ungheresi Nadir credo proprio che siano degli emeriti sconosciuti dalle nostre parti.

 

Forse la loro particolare forma di death doom contaminato da pulsioni sludge e metalcore non rappresenterà qualcosa di epocale, ma non merita certamente d’essere del tutto ignorato.

Infatti, The Sixth Extinction, che è il settimo full length uscito con l’attuale monicker, si rivela fin da subito l’opera di una band di sicuro spessore, composta da musicisti che hanno sempre sotto controllo lo sviluppo del sound, spesso sufficientemente accattivante e melodicamente mai scontato, come dimostra per esempio una traccia magistrale come Fragmented, capace di segnare in maniera importante la prima parte del lavoro.

Dico questo perché, subito dopo la massiccia Mountains Mourn, prende vita la trilogia Ice Age in the Immediate Future (ispirata dal dramma The Tragedy of Man, composto dallo scrittore magiaro Imre Madach a metà dell’800) che sposta le coordinate del sound verso un qualcosa di più elaborato, anche se l’impronta catchy del sound dei Nadir non viene mai meno, con addirittura la terza parte, A Matter of Survival, che assume ritmi decisamente incalzanti prima di piombare poco dopo metà brano in un rallentato e distorto incedere.

Il bellissimo strumentale Les Ruines, infine, esibisce in modo esplicito le qualità compositive di questa ottima band, che mette in scena una traccia conclusiva solenne ed evocativa allo stesso tempo, grazie ad una splendida melodia chitarristica che stempera in più parti il rumorismo sui cui si appoggia un recitato in lingua francese.

Considerando anche che The Sixth Extinction, un lavoro ricco di intuizioni che non risultano troppo diluite all’interno di una durata di poco superiore alla mezz’ora, è collegato concettualmente al suo predecessore Ventum Iam ad Finem Est, potrebbe valere la pena di approfondire la conoscenza con questa band foriera di un’interpretazione del death doom sicuramente non banale.

 

https://metaleyes.iyezine.com/nadir-the-sixth-extinction/

 

 

Gli ungheresi Nadir mi hanno dato del filo da torcere perché fino alla fine non ho saputo discriminare se il combo fosse o meno un canonico gruppo death di stampo svedese. C’è stato infatti un qualcosa di insolito che si è insinuato in ogni traccia andando a contaminare un suono altrimenti abbastanza banalotto. Diciamo che la contaminazione più grossa è stato un tipico aplomb doom, un incedere lento e marziale, cadenzato eppure molto funesto e feroce. Sarà per questo che tale componente si è per così dire mimetizzata nel sottofondo sonoro andando però di fatto a costituirne la colonna portante. Ecco quindi il risultato, un disco potente e infame capace di emozionare come sa emozionare un disco degli immortali Asphyx, senza scadere nel già sentito e soprattutto donando all’intera opera una chiave di lettura lineare e omogenea, andando di fatto a delineare una personalità non indifferente del gruppo. Un gruppo che in alcuni passaggi ha osato mosse ardite, come mettere un breve ritornello in stile psichedelico settantiano… Insomma, tanta roba ma nascosta, che da me personalmente ha preteso ben più di un ascolto per lasciarsi scoprire. E’ uno degli aspetti più belli dell’ascoltare musica: dopo un po’ sai che è come osservare un fiume, sempre lo stesso eppure mai uguale a sé stesso.

 

http://www.metalhead.it/?p=128349

 

I've been familiar with the previous materials of this Hungarian Deathcore brigade quite well, so I can calmly conclude that "The Sixth Extinction" continues where it was left earlier and progresses further to the next stage of the quintet's musical expression. There are nine phases to perceive in over 33 minutes. The abstraction plays a big role in their songs, because while you listen to their repertory it allows you to think on a conscious level and to peacefully relax at the same time. The guitar players also make sure to treat you with some ultra-heavy (bulldozer-like guitar parts that were widely used by such heavy-weight bands as BOLT THROWER, CROWBAR, MERAUDER or GOREFEST for example) and super slow yet chunky riffs, which by the way were meticulously mesmerized by a decent dose of harmonies and melodies (reminiscent to AT THE GATES in some ways), so in the end you will get a nicely balanced sonic production. If you prefer to listen to a quality Doom/Death Metal stuff with grooves and catchiness provided, then check NADIR's latest long play, as it was definitely created for you!

 

http://castrum.com.ua/encomium/5albums2.htm

 

Nati all'inizio degli anni '90 con il monicker Dark Clouds, cambiato poi in quello attuale circa un decennio più tardi, i Nadir ci offrono questo delizioso nuovo album, ultimo arrivato in casa della band ungherese che si dimostra prolifica come pochi in fatto di release. Ormai non si contano più gli album del combo di Budapest, nella loro pagina bandcamp se ne trovano undici a partire dal 2005 fino ad oggi e solo per questo dovrebbero ricevere un premio alla carriera. 'The Sixth Extinction' si riallaccia concettualmente al precedente lavoro da cui prende in prestito il titolo di coda per concepire e battezzare il nuovo nato. Il quintetto magiaro si sbizzarrisce nel riformulare le varie anime artistiche del gruppo, spostandosi tra death, doom, goth e thrash metal con naturalezza e soprattutto con notevole sicurezza, impatto e orecchiabilità. La costruzione dei brani è compatta, solida, ben sostenuta da una performance vocale di tutto rispetto, un ottimo artwork e chitarre sofisticate e taglienti. Di certo non vi annoierete con quest'album visto che al suo interno, brano dopo brano vi troverete richiami a Obituary, primi Paradise Lost e Rapture, con un tiro non comune ed un pathos diabolico e coinvolgente. I Nadir sanno esattamente come e cosa ottenere dalle loro composizioni, si nota e si sente che la gavetta è stata fatta, sono cresciuti a dismisura ed hanno appreso tutti i segreti per creare un buon album metal sotto tutti i punti di vista, dando vita forse alla loro release più matura, equilibrata, ricercata e intensa. Vi è un'anima oscura che esce allo scoperto, un lato melodico e drammatico che in realtà è presente in tutta la loro discografia, ma che qui affina le armi e si rende maestosa, moderna e drammatica, anche grazie ad una super produzione che alza la qualità d'ascolto e rende giustizia a dei musicisti di tutto rispetto. Come riuscire a staccare le orecchie dal tenebroso incedere di "Fragmented", resistere al passo in levare di "Along Came Disruption" che sembra una cover degli Alice in Chains suonata dagli Obituary, al magnifico, gotico e malinconico trittico di "Ice Age in the Immediate Future", oppure alla conclusiva, visionaria e più sperimentale "Les Ruins" con quel buio illuminato dagli stravaganti intro dei mitici Celtic Frost. Non esitate pertanto a farvi investire da questo disco, ascoltatelo e riascoltatelo per scoprire le mille sfaccettature in esso contenute e quanta passione stia dietro a queste note. Una medaglia d'onore più che meritata, una band degna di nota. Ascolto obbligato!

 

https://thepitofthedamned.blogspot.com/2018/10/nadir-sixth-extinction.html

 

 

Nadir é uma banda húngara que faz um Death Metal mais moderno, que em muitos momentos pode ser denominado do que se tem chamado na última década de “Deathcore”.  Som polido, muito bem produzido, insanamente pesado, técnico e muito criativo.

 

Algumas passagens lentas dão uma melodia e harmonias muito interessantes, o álbum surpreenderá o ouvinte várias vezes durante sua audição, sugiro até que se escute mais vezes numa mesma semana para assimila-lo melhor.

 

 

 

As letras são reflexivas, muito inteligentes e questionadoras sobre vários aspectos da existência humana.

 

https://questoeseargumentos.blogspot.com/2018/09/resenha-nadir-sixth-extinction-satanath.html

 

Después de la caída del meteorito que acabó con los dinosaurios, comenzó una nueva era en la Tierra. Millones de años de evolución hizo posible la existencia de todos los seres vivos tal y como lo conocemos. Sin embargo, todo es cíclico. Lo que una vez sucedió tarde o temprano volverá a pasar. A pesar de las precauciones y advertencias de la NASA, una nueva roca estelar chocó con el astro azul. El seísmo que provocó, originó una espesa capa de polvo que impedía a los rayos solares entrar el globo terráqueo. Millones de ánimas murieron en el acto. Los pocos supervivientes se fueron ahogando lentamente. Sin duda, el desastre supuso el fin que daba paso a un nuevo origen….

Bienvenidos al universo de Nadir.

 

Activos desde 1993, el combo de Death Doomcore Nadir nos trajeron el 4 de diciembre de 2017 su hasta la fecha último trabajo “The Sixth Extinction”, vía Grimm Distribution, NGC Prod y Satanath Records.

 

 

 

El line up es: Ferenc Gál (bajo), Szabolcs Fekete (batería), Norbert Czetvitz (guitarra), Hugó Köves (guitarra), Viktor Tauszik (voz).

 

Aplastante se nos presenta el nuevo asalto de los de Hungría. Imaginaos que los titanes del Sludge Crowbar decidiesen que viera la luz una vena de “Metal Muerto” hasta entonces desconocida por todos. ¿Os habéis hecho la idea?, pues más o menos es como se las gastan estos tíos. Las tonadas son tan agónicas como dramáticas e intensas, dañándonos en lo más profundo de nuestra alma con las contundentes notas que salen de sus instrumentos. En cuanto a producción, tengo que hacer una vez más referencia al grupo de Kirk Windstein, ya que las seis cuerdas suenan muy similares. Por cierto, no sé qué os parecerá a vosotros, pero para mí, el artwork es apabullante. Transmite en una sola imagen lo mismo que hace la música que el álbum contiene.

 

 

 

La palabra que mejor puede describir a los riffs es sin duda “contundencia”. Hallamos unas “hachas” fluidas, a doble armonía, pesadas y poderosas, donde se adjunta si la ocasión lo requiere ramalazos core.

 

Los tonos vocales son desesperados y grabes. Por otro lado, tropezaremos con alguna clean vocal narrada y pinceladas de coros.

 

Era obvio, una agrupación de estas características no podía ser muy dada a la velocidad. Los parches son golpeados a medio gas. No obstante, atención que alguna sorpresa acelerada encontraréis.

 

Recalcaría “Mountains Mourn” y “Ice Age in the Immediate Future: III. A Matter of Survival” por ser las canciones más trepidantes. Aunque si deseáis saber cuál es la tónica general del Long Play, echadle una escucha a “Fragmented” o a “The Debris Archipelago”.

 

http://www.brokentombmagazine.com/2018/09/critica-nadir-the-sixth-extinction-2017/

 

I had no expectations on Hungarian NADIR. I approached this with open ears. But I wasn’t disappointed at all. This is really slow death metal. I wouldn’t want to label it doom death but it is moving in that regions. In a way this reminds me of Asphyx, who also was a really heavy death metal band. But no matter where they are genre wise this is the good stuff. There is a flow to this that makes it really interesting. It has an almost atmospheric aura to it. This is brutal yet surprisingly soothing. You have no problems letting it sweep you away. In a way it is like a good horror story.

 

http://battlehelm.com/reviews/nadir-the-sixth-extinction/

 

Trochę zwlekałem z zabraniem się za szóstą płytę węgierskiego Nadir pt. The Sixth Extinction, która ukazała się w grudniu 2017 roku pod szyldem węgierskiej NGC Prod przy współpracy z ukraińską GrimmDistribution. Powodów było kilka – brak czasu, weny twórczej, a także kategoria, do jakiej zaliczany jest sam zespół w Metal Archives – death metal/deathcore. I tak jak pierwszy człon mi całkowicie pasuje, tak deathcore niekoniecznie. Postanowiłem jednak dać szansę naszym bratankom do bitki i do szklanki.

 

Moje obiekcje zostały rozwiane praktycznie od pierwszych sekund, a już przy drugim utworze byłem pewien, że dobrze postąpiłem. Przede wszystkim płyta podeszła mi muzycznie. Okazało się, że akurat na tym albumie deathcore’u jest jak na lekarstwo i dominują raczej powolne tempa i zwaliste gitarowe riffy, chociaż zdarzają się tez szybsze fragmenty, jak na przykład w Ice Age in the Immediate Future Pt. III: A Matter of Survival. Pomimo tego niespiesznego tempa, nie można odmówić muzyce Nadir brutalności, a to za sprawą nie tylko miażdżącego brzemienia i rytmicznie wbijającej w podłoże perkusji, ale także wściekle ryczących wokali. Nie zabrakło miejsca również na bardziej stonowane dźwięki. Agresywne wokale przełamywane są momentami przez chwytliwe chóralne przyśpiewy, a w masywnych riffach można wyłapać emocjonalne melodie, dopełniane rzewnymi, chwytającymi za serce solówkami. To, co w moim przypadku stanowi swoistą wisienkę na torcie, to fakt, że The Sixth Extinction jest albumem koncepcyjnym, powiązanym z poprzednim wydawnictwem Ventum iam ad finem est, między innymi kończącym go utworem zatytułowanym The Sixth Extinction. Płyty te łączy jednak przede wszystkim tematyka tekstów, która dotyczy degradacji środowiska naturalnego, wynikająca z takich działań człowieka jak zaśmiecanie oceanów (The Debris Archilepago), polowania doprowadzające do wyginięcia gatunków, wycinanie lasów, osuszanie terenów bagiennych (Fragmented) czy brutalna ingerencja w ekosystemy (Human Predator). The działania prowadzą nas do tytułowego szóstego wymarcia, którego apogeum będzie nowa epoka lodowcowa (trylogia Ice Age in Immediate Future, inspirowana sztuką węgierskiego autora Imre Madácha (1823-64) Tragedia człowieka). Album zamyka Les Ruins, klimatyczna, przejmująca kompozycja z francuskim tekstem opartym na pracy Les ruines, ou Méditations sur les révolutions des empires (Rozwaliny, czyli uwagi nad Rewolucyami narodów), której autorem jest francuski filozof Constantin François de Chaseboeuf de Volney.

 

Miło jest tak niespodziewanie trafić na grupę z gatunku death/doom czy też doomcore, jak swoją twórczość określają Węgrzy, która skupia się na aktualnych problemach i bez zbędnego owijania w bawełnę i zabaw metaforami stara się zwrócić  uwagę w kierunku dbania o naszą planetę. Warto zapoznać się z The Sixth Extinction, a także z poprzednimi dokonaniami Nadir. Na pewno nie będzie to czas stracony, szczególnie dla fanów takich grup jak Bolt Thrower, Crowbar, Merauder czy Gorefest.

 

https://kvlt.pl/recenzje/nadir-the-sixth-exctinction-2017/

 

Alig hiszem el, hogy ekkora lemaradásban vagyunk egyik kedvenc hazai bandám esetében, hiszen utoljára a 2014-es Khil-split kapcsán írtunk hanganyagukról, pedig azóta volt egy remekbe szabott korong is, meg legalább háromszor láttam őket élőben. A feldolgozásokat rejtő Underground Heroes-t is számolva, immár hetedik nagylemezüknél járnak, és bár nem lehet őket azzal vádolni, hogy hullámzó teljesítményt nyújtanának, de ez a kiadvány olyan professzionális munka, ami itthon párját ritkítja...

 

 

 

 

 

Vélt vagy valós okokból kifolyólag sokan szokták a hazai színteret szidni, leginkább azt felhozva, hogy kevés nemzetközi szintű zenekarral büszkélkedhetünk. Nem értek egyet a károgókkal, igenis vannak nagyon jó csapataink, akik simán megállják nemzetközi összehasonlításban is a helyüket, kérdés, hogy tudjuk-e őket helyükön kezelni, vagy körtét a narancshoz próbálunk viszonyítani, és megint más lapra tartozik, hogy a lehetőségekből mit tudnak kihozni az aspiránsok. Mert sokan szeretik magukat "túlárazni", utána meg nyafogni, hogy nem kapják meg az őket megillető - általuk várt - elismerést...

 

Nadirék viszont nagyon is két lábbal állnak a földön, pályafutásukat még a Dark Clouds időszaktól kezdve van szerencsém figyelemmel követni. Nem akarok litániát írni, hiszen az egyik legszorgalmasabban dolgozó hazai csapatról van szó, akik "mindent a rajongókért" hozzáállással dolgoznak, koncerten ingyen osztogatott CD-k, ingyen letölthető anyagok (néhai szervezőként pedig azt is elárulom, hogy a megbeszéltekhez tartva magukat tényleg annyiért jöttek el, amiben előzetesen megállapodtunk, mindenféle rocksztáros allűrtől mentesen)... és még csak nem is kevés kiadványuk van.

 

Meglepetések kizárva, szinte semmi eltérés sincs a korábbiakban megszokottakhoz képest, annyira, hogy a lemez címe a Ventum iam ad finem est utolsó dalának címe volt, így tehát egyfajta logikai kapocs is van a két anyag között. A központi mondanivaló ezúttal nem más, mint az ember mindent felforgató tevékenységének köszönhető környezeti pusztítás, a fajok kihalása, ami előbb-utóbb magát az emberiséget is a kihalás szélére taszítja. Vidám téma, sokan nem is szeretnek szembesülni ilyesmivel, mert sokkal kellemesebb folyton belemélyedni az okostelefonok nyújtotta virtuális világba. Lelkük rajta, én kiválóan elleszek most egy darabig ezzel a koronggal, amely máris a kedvencem a Those Who Bought the Rain után, pedig tényleg nem lehet negatív kritikával illetni a többit sem.

 

Borzasztóan tömény és vaskos az anyag, megszólalásra és zeneileg is, a Bolt Thrower és a Crowbar hatása újfent tetten érhető (minő meglepetés, bár a súlyos, régi sulis metalcore-szerű témákból - a'la Merauder, Earth Crisis - mintha kevesebb lenne ezúttal), azonban a súly mellett kellemes harmóniák is akadnak szép számmal, és karakteres jelleggel bírnak a szerzemények, ideértve Viktor jellegzetes gurgulázását is. Komolyan, alig néhány hallgatást követően memorizálhatók a dalok, talán soha nem volt még ennyire egységesen muzikális a végeredmény, pedig a Czetvitcz - Köves duó korábban sem volt vádolható azzal, hogy félvállról vették volna a dolgukat.

 

Mindjárt a nyitó The Human Predator-ban feszesen elővezetett riffek terítik kétvállra a hallgatót, noha a Fragmented, vagy a Mountains Mourn még súlyosabbnak tűnnek. Előbbi ódon doomos málházása különösen meggyőző, ha eddig nem lett volna nyilvánvaló, hogy a Fekete Szabolcs - Gál Ferenc alkotta ritmusszekció precíz játéka milyen erős alapot szolgáltat mindehhez. A három részre bontott Ice Age in the Immediate Future érdekes az instrumentális bevezetőjével, aztán persze bedurvul, majd elcsitul, hogy végül a gyászos hangvételű Les Ruines igazán lélekbe markoló ürességgel bocsássa útjára a hallgatót. Ez így 33 perc, kerek egész, üresjáratok nélkül.

 

Elég későn ébredve rendeltem meg, így csak az óév legutolsó munkanapján jutott el hozzám a korong, azóta hallgatom, de ettől függetlenül egyértelműen a 2017-es év legjobb hazai lemeze számomra. Aki nem csak kattintás-számmal szereti támogatni kedvenceit, nyugodtan ruházzon be egy eredeti példányra, mivel a kihajtogatható booklettel ellátott korong kiállításában is impozáns. Valahogy így kell ezt csinálni, amikor a rajongó valóban értéket kap a pénzéért.

 

http://passzio.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=39186

 

 

Минский дистрибьютор Grimm Distribution продолжает радовать нас годнотой, по наводке Satanath Records. Хоть и с некоторой задержкой, но дошли руки до венгерского проекта с противоречивыми стилистическими пристрастиями. Прослушивание «The Sixth Extinction» подобно походу по магазину сладостей с толстым кошельком в кармане. Столько всего вкусного — и леденцы тебе, и пастила, и зефир с мармеладом. Хочется от всего ухватить свой кусок — и это успешно получается. Формально он сосредоточен вокруг death-doom’а, но в отдельные моменты явно увиливает в сладж, doom-core (и такое тоже есть, да), где-то слышны элементы постухи.

 

Концептуально альбом продолжает идеи предшественника «Ventum Iam Ad Finem Est», а именно: вызванное человеческими действиями вымирание видов, загрязнение окружающей среды и всё в этом духе. Трилогия  “Ice Age in the Immediate Future” вдохновлена пьесой “The Tragedy of Man” венгерского автора Imre Madách (1823-64) .

 

Релиз беспощадно сковывает льдом стонущую в агонии землю, ни сожалений, ни шанса на спасение, только отчуждение и неизбежное вымирание… Атмосферная обложка от этой конторы удачно передает настроение музыки и текстов.

 

«The Sixth Extinction» приятен для слуха уже с первой композиции. На «The Human Predator» отдельно цепляет соло, в чем-то отсылающее к Septicflesh‘овскому почерку. Насчет почерка — в дальнейшем практически каждая композиция не будет похожа на любую другую из альбома. Сохраняя целостную монолитную структуру, Nadir умудряются разложить «конфеты» на полку для конфет, а «пастилу» на полку для пастилы, таким образом, ничего не превращая в кашу.

 

Специфичным на релизе является вокал, полный страдания и… примочек и пост-обработки, судя по всему. Во многом такой вокал был бы характерен для чистой сладжухи или индастриала даже. Периодически с электронного он сменяется говором и, конечно, классическим гроулом. Вкупе с добротным жирным саундом слушается внушительно.

 

Особняком стоит инструментальная композиция «Ice Age in the Immediate Future: I. Arctic», формально разделяя работу на 2 части: размеренную и помпезно-эпичную. Уже на ледяной трилогии в полной мере достигается апофеоз концептуальной и музыкальной мысли.

 

Каждая композиция довольно коротка, лишь заключительный трек превышает отметку в 5 минут. «Les Ruines» напрочь сшибает с ног своим заdoomчивым настроем на безысходность, отправляя слушателя на руины цивилизации.

 

Viktor Tauszik ответственен за постапокалиптическую лирику, а за музыкальную составляющую — Norbert Czetvitz и Szabolcs Fekete. Некоторые участники неизвестны по работе в Ghostchant, Enter The Void, Step On It и Our Existence Is Punishment.

 

На бэндкампе коллектив рекомендуется слушать тем, кому по душе Bolt Thrower, Crowbar, Merauder и Gorefest. В принципе, таки и есть, к списку можно прибавить немецкий Disbelief и американский Grief.

 

http://homo-faber.net/nadir-the-sixth-extinction-2017/

 

 

The Sixth Extinction album released thru Grimm Distribution and NGC Prod.

Here we have nine songs that will transport you to another dimension. An assortment of heavy and melodic passages with dissonant tones that will delight your ears. With crushing riffs living up to the doom element they describe. Its bound to give you a boost.

Very well produced. The melodic parts combined with dual vocals are a good blend. You can hear it in songs like "Along Came Disruption" and "Fragmented". The band has crafted a very defined process to their method of writing with this album. And overall it is well executed.

 

In conclusion, building on a long span of music since 1993, this new record delivers powerful songs that are both supremely heavy and melodic at the same time.

 

https://artemortificareviews.blogspot.ru/2018/01/nadir-sixth-extinction.html

 

 

Nadir  are  a  band  from  Hungary  that  plays  a  mixture  of  doomcore  and  death  metal  and  this  is  a  review  of  their  2017  album "The  Sixth  Sense"  which  was  released  as  a  joint  effort  between  Grimm  Distribution  and  NGC Productions.

 

  An  atmospheric  soundscape  starts  off  the  album  along  with  some  synths  before  going  into  more  of  a  heavier  and  melodic  doom  metal  direction  along  with  some  death  metal  growls  a  few  seconds  later  while  the  music  also  mixes  in  elements  of  hardcore  as  well  as  the  solos  and  leads  also  bringing  in  a  great  amount  of  melody.

 

  A  great  amount  of  90's  influences  can  be  heard  in  the  bands  musical  style  while  also  sounding  very  modern  at  the  same  time  along  with  some  songs  also  bringing  in  a  small  amount  of  spoken  word  parts  as  well  as  the  solos  and  leads  also  being  done  in  a  very  melodic  fashion,  when  the  music  finally  speeds  up  a  small  amount  of  blast  beats  can  be  heard  and  they  also  bring  in  an  instrumental  track  which  also  introduces  acoustic  guitars  onto  the  recording  and  all  of  the  musical  instruments  have  a  very  powerful  sound  to  them.

 

 Nadir  plays  a  musical  style  that  takes  doom,  death  metal  and  hardcore  and  mixes  them  together  to  create  a  sound  of  their  own,  the  production  sounds  very  professional  while  the  lyrics  cover  social  problems  and  the  relation  of  mankind  and  nature.

 

  In  my  opinion  Nadir  are  a  very  great  sounding  mixture  of  doomcore  and  death  metal  and  if  you  are  a  fan  of  those  musical  genres,  you  should  check  out  this  band.

 

http://hatredmeanswar2.blogspot.ru/2018/01/nadirthe-sixth-sensegrimm.html

 

Венгерская команда, которая выросла за рамки жанров, которые послужили ей колыбелью. Музыканты нисколько не сокрушаются по этом у поводу. А наоборот, ваяют все более сложные и эпические произведения. Причем начинали они с дэтовых прогонов и дэт-коровых, что очень ощущается и поныне.

Но в пресс-релизе издающего лейбла прописано еще и Doom/Death Metal. Что-то такое здесь несомненно есть. Но не стоит даже и надеяться на то, что ЭТО будет происходить по старым шаблонам. Уже седьмой полноформат бригады NADIR, и ее музыканты засветились не в одной группе. В нынешнем своем альбоме они применили небольшие куски замедленных партий, но сразу скажу, что именно небольшие, чтобы замахиваться на дум дэт. И вокал здесь рулит дэткоровый, интенсивный - мощный и гнетущий. Тут все в полном порядке.

Я думаю, если сказать, что это атмосферный дэт-металл, то все-таки будет понятно, про что речь. Дело в том, что группа создала себе в швейцарской студии в Женеве отличный саунд условным размером с небольшой ангар от самолета и туда все трамбовала. Ну а так как места хватает, то и уложено было немало. Я еще прикинул, что ребята из NADIR весьма горды полученным результатом - ибо и атмосферность, и брутальность, и «лиризм» все удалось, и все сложилось в хороший мегапак.

По-дэтовому, по-звериному ведут себя гитары, сооружая риффовое каменное основание, на котором уже громоздится все остальное, и стальной харш вокаллера, и соляки, которые я принял за нечто виолончельное, посмотрел в буклет, а там нет такого музыканта, и подумал, что это скорее гитарист валит в такой тональности. И с самого начала группа создает буквально музыкальные глыбы, которые окручены для прочности ритм-секционным тяжким молото-дробильным полотнищем. Иногда этот завод немного замедляется, чтобы его можно было слегка причислить к думовой категории. А потом опять врубает все компрессоры.

Является ли трэк To Leave It All Behind характерным? Может быть, и да. Но в начале дэт-коровый вокалист из NADIR странно исполняет медленные партии, соответствуя небыстрому давлению струнных, а потом из-за спины вылетает солирующая гитара, заливая все дизельным топливом: дабы все сжечь, но как-то все плохо горит, но полного ужаса нагнано немало.

Les Ruines, например, финальный трэк - это медляк, пусть это дум, с французской наррацией, наговоренным текстом. И мелодией, издалека похожей на замедленную мелодию из песни «Бьется в тесной печурке огонь», музыка К. Листова, не знаю, слышали ли венгры когда-нибудь эту песню.

Диск NADIR произведен на стыке жанров, в отличном качестве, которое только подчеркивает дикую экстремальность, брутальный загон и лирическую своеобразную просветленность.

Буклет выполнен в виде плаката, который можно развернуть и прочитать тексты, прочую инфу.

 

https://vk.com/wall216331265_3763

 

Más metal extremo del este de Europa. Esta vez es Nadir, un quinteto húngaro con una interesante y activa carrera que ya consta de siete álbumes de larga duración e infinidad de EPs y splits.

Esto es una especie de death metal con aditamentos black y algunos roces con el doom, difícil de etiquetar, pero se está moviendo en esas regiones. Con un aura casi atmosférica, “The Sixth Extinction”, es un compendio de pistas que producen verdaderos puñetazos de energía, siempre a caballo de pesadas melodías y riffs aplastantes.

Simple y efectiva, Nadir aporta a su propia música un ambiente sombrío, lleno de esas estructuras pegajosas y emociones negativas, lo cual está dentro de la naturaleza específica del álbum. Chequéenlo.

 

http://rockarollazine.blogspot.com/2019/05/nadir-sixth-extinction-2017-grimm.html

 

 

Nadir is a new name to Metallian Towers, which is a shame. This brutal and devastating act has been around for years and yet has as much a profile as any middling underground band. The band’s name recognition has as much to do with the quality of its music as McDonalds status has with its nutrition value or Manowar does with heavy metal music. That is, there is zero connection.

Let us take things from the top, shall we? The band’s music is mind-blowingly brutal and crushing. Couple this with a top-notch production from Dr. Black Studios and The Sixth Extinction becomes a compelling record that belongs in every collection this side of Megadull and Dio hologram circles. The music could earnestly be called a stubbornly mid-paced mixture of Bolt Thrower and Obituary with the pacing and grinding sensibility of Asphyx. It is amazing given how the band has been kicking around for 25 years. Shouldn’t they have wimped out by now? My favourite track Mountains Mourn has it all. The gut-punching riffs, dangerous guitar strings and vocals that track an irreligious chant vowing vengeance against superstitious and cultist god-mongers. Ice Age In The Immediate Future is a three-part composition that begins with an instrumental that speaks to the band’s musicianship and sense of purpose. This thing has the best snare sound since forever. It is sick and heavy.

Finally, the band not only has its head screwed right musically, but also thematically, given its focus on environmental issues and concerns. It is not fashionable, but very much needed and even more of a surprise that the band is based in Hungary, one of Europe’s bastions for right-wing anti-human racism, bigotry and ignorance. This band is anything but a nadir of the metal scene.

 

http://metallian.com/nadir.php

 

Jos hyvät pisteet voisi saada pelkkien soundien ja raskaan demppauksen perusteella, vuonna 2017 julkaistun Nadirin seitsemäs kokopitkä olisi vähintään neljän tähden arvoinen julkaisu. Kun mukaan on vielä lykätty vahvaa örinää ja julmettua karjuntaa, voiko mikään mennä pieleen?

 

Ensinnäkin itse biisien osalta voisi toivoa paljon kovempaa jälkeä. On toki hienoa, että bändi taipuu komeisiin kitaraliideihin ja osaa tampata raskasta runttausta yllättävänkin hyvin keskitempoisella mäiskeellä, mutta vielä se ei riitä. Osin nousee mieleen Paradise Lost ja myös unkarilaisyhtye lupaa aika ajoin kovaa ajoa. Valitettavasti se jää pelkäksi lupaukseksi.

 

Olipa kyseessä hitaampi herkistelyfiilistelyosuus tai murjovampi mäiske, Nadir jää liian usein kädenlämpöiseksi. Saavutus on sikäli uskomaton, että ensivaikutelmat levyn alusta lupasivat paljon ja myöhemminkin levyn syövereistä löytyy vahvoja hetkiä. Lähemmässä tarkastelussa nuo hetket tuntuvat kuitenkin enemmän yksittäisiltä onnenkantamoisilta kuin hallitulta kokonaisuudelta.

 

Se on sääli, sillä bändissä on todellakin vahvaa potentiaalia. Vaan jokaista hyvää kohtaa kohden on edessä yksi tai kaksi keskinkertaisempaa ideaa, eikä tätä pelkällä tuotannolla tai örinätyöllä pelasteta. The Sixth Extinction on hyvä yritelmä, joka voisi olla oikeasti hyvä levy.

 

https://www.impe.fi/reviews/1/21502

 

Nadir is a Hungarian band with over 5 full length albums that have been released since 2005. This new effort combines death metal sound with visceral and emotional doom metal. Not so much profound like some of My Dying Bride albums but... some of it however. Nadir also has minor tone of Bolt Thrower songs which you can`t say that any of their albums have ever been hard to follow because of easiness of their music they were able to deliver to my hearing senses. Nadir has that similar crushing sound like those bands and The Sixth Extinction is also super charged with heaviness to the sound.  Nadir brings more somber beauty and bleak atmosphere to their own music as much as it is condensed in their slow-burning/mid-paced riffs. There are however few faster moments but the only way I can think about this album is a mix of powerful doom and death metal. They just somehow void to find those more catchy structures in music on larger scale where I could say; yes, this is it. The songs have some tendency of being melodic but not the way like heavy metal does. Most parts of the album are surrounded by negative emotions, bitter and enormous  growls of vocalist. But those emotional build ups and brutal heaviness of music are expressed the way I still like to hear it, which is within specific nature of the album. So, treat it as my positive response to The Sixth Extinction.

 

 

The songs are about catastrophic affection of pollution, extinction of species and diseases on life around us. It`s concept album and lyrically it sounds like a world is becoming a very inhospitable place which may lead to extinction of ALL if it happens that YOU stop caring about your planet.

 

Well produced, modern sounding album – go for it.

 

http://monarchmagazine.weebly.com/nadir-the-sixth-extinction-grimm-distribution-ngc-productions.html

 

Video review.

 

https://www.youtube.com/watch?v=oyfUz7rEpE0